OSB, шперплат или дъсчена обшивка на покрива – кое е по-добро!?

 

Обичайната конструкция на покрива(отвътре нагоре) се състои от греди, които са разположени по наклона, топлоизолация между тях, обшивка, пародифузна мембрана, вертикални летви за осигуряване на вентилация и хоризонтални летви за монтаж на керемидите. В случаите, когато покривното покритие е гладка ламарина или SRP Click система, се полага втора обшивка или дъски с оптимално разстояние между тях.

Често срещан въпрос е с какво да се изпълни обшивката над гредите по наклона, като основните варианти са 3!?

OSB (плоскости от ориентирани частици ) е предпочитан материал от монтажниците, защото се доставя на листове с големи размери – 2,44 х 1,22m., което значително улеснява изпълнението на обшивката. У нас, този материал се изработва от дървесина добита при санитарна сеч, което води до продукти с непостоянни характеристики. Дебелината на платната е между 9 и 25 mm. Дървесните частици се миксират със специални смоли и лепила, които пресовани под високо налягане оформят плоскост с еднаква дебелина.

Влагоустойчивият шперплат се изработва от няколко(10-13), слепени напречни един на друг, слоя тънък фурнир, пресовани между два листа влагоустойчив полимер, който най-често е в черен или кафяв цвят. Стандартните размери са 2,44 х 1,22 m. Основното му предназначение е за направа на хоризонтален и вертикален кофраж. Продуктът е с голяма здравина и много висока водоустойчивост. Често, след като е бил използван по предназначение при строителството, се полага като обшивка на покрива.

OSB-то и кофражният шперплат са пропити със смоли и лепила, пресовани, с висока плътност продукти, които не позволяват преминаването на въздух и влага. Полагайки ги като обшивка на покрива, вие не позволяване на сградата да “диша”. Възпрепятствайки естествената вентилация, рязко влошавате микроклимата в помещенията, които са непосредствено под покрива. Топлият и влажен въздух се натрупва под обшивката, а в дните с резки температурни промени или през зимата кондензира, образува мухъл и обледявания. В следствие на този конденз започва гниене на дървената конструкция, а топлоизолацията се компрометира.

condenz

 

 

Същият ефект, който спасява живот в пустинята, може да разруши вашата покривна конструкция!

 

 

 

 

damage

Обшивката с естествено дърво е най-доброто, което можете да направите за себе си и своя покрив! Дъсчената обшивка е паропропусклива и има свойството да абсорбира излишната влага. Преминавайки през нея и пародифузната мембрана, влажният и по-топъл въздух попада във вентилационния отвор под керемидите и се отвежда навън през отворите за вентилация.

Ако все пак, по някаква причина, държите обшивката на покрива ви да бъде изпълнена с паронепропусклив материал като OSB или кофражен шперплат – свържете се с нас, ние ще ви предложим решение за вентилация, което ще ви спести много средства и време!