Пародифузна мембрана Lindab LAF – функции и устройство

Пародифузната мембрана е продукт, който има свойството да пропуска влажният и по-топъл въздух навън, като едновременно с това не позволява преминаването на вятър и вода навътре. Тя се полага между двойната летвена скара, върху която ляга покривното покритие, и дъсчената обшивка. За да се постигнат оптимални параметри на покривната система е необходимо скарата да е от летви с р-ри не по-малки от 30х50 мм..

Първия ред(вертикални) се монтира перпендикулярно на стрехата и дублира основните покривни греди по наклона. Вторият ред(хоризонтални) е успореден на стрехата, през разстояние зависещо от модела на покритието. В случай, че това са метални керемиди, то най-често варира между 300-380 мм. Това осигурява кухина с височина от 60 мм. между покритието и мембраната, в която непрекъснато циркулира въздух от стрехата към билото. Подсигуряването на тази циркулация е от съществено значение за функционалността на цялата покривна система.

Преминавайки през пародифузната мембрана, по-топлите и влажни въздушни маси попадат в това пространство и се отвеждат навън през билото или поставените специално за тази цел вентилационни елементи.

В случаите, когато за заместител се използват по-евтини алтернативи, които не са паропропускливи, водните пари се задържат в зоната на дъсчената обшивка, където кондензират, образуват се обледявания, течове, гниене и мухал. До същото води и използването на паронепропускливи продукти за покривна обшивка. Често това са остатъчен кофражен шперплат, OSB плоскости или др. импрегнирани композитни продукти. В такива случаи, е необходимо да се изпълняват специални детайли за допълнителна вътрешна вентилация под обшивката(пример).

Устойчивостта на вятър също е функция от първостепенно значение, защото предпазва вътрешността на покривната конструкция от навлизане на студени и влажни маси, които в противен случай, биха съществено нарушили топлоизолационните показатели на системата.

Въпреки, че мембраната е малка част от общата дебелина на конструкцията, разбирате, че има съществена функция по отношение на строителната физика.

Най-важният параметър при избора на мембрана е дебелината и устойчивостта на функционалния и слой. Той е този, който не пропуска вятър и вода отвън навътре, а едновременно с това пропуска влага отвътре навън.

Масово разпространените конкурентни продукти са многослойни, като се промотират с високо тегло на кв.м., но са съставени от външни защитни пластове и до 8 пъти по-тънък функционален слой.

Lindab LAF e висок клас армирана мембрана, съставена от милиони полиетиленови микрофибри, които образуват гъста здрава мрежа. Уникалното при нея е, че е еднослойна, като целият пласт е функционален слой.

 

Mогослойно фолио съставено от тънък функционален слой ламиниран между външни защитни пластове.

Other foil

Функционален слой = 30-40 микрона

Lindab LAF предлага 7 пъти по-дебел функционален слой в сравнение с най-често срещаните продукти.

Lindab LAF

Функционален слой = 220 микрона

 

Освен механичните повреди, друг основен ф-р, който влияе върху функциите на мембраните е UV устойчивостта. Функционалният слой е изготвен от полимери, които след продължителен престой под слънчевите лъчи изменят структурата си, стават крехки и чупливи. Повечето многослойни продукти са изработени от Полипропилен (PP), който е силно чувствителен към ултравиолетовото лъчение. Мембраната Lindab LAF е изработена от значително по-устоичив стабилизиран Полиетилен с висока плътност (HDPE).

Технически характеристики на пародифузна мембрана Lindab LAF

ХарактеристикаСтойност
Размери на ролката1,50m х 50m = 75 m²
Тегло82 g/m²
Реакция на огънКлас E (EN 11925-2:2011 (тест върху мин.вата и дърво)
ВодоплътностКлас W1, ( EN 1928:2003, метод A)
Пропускливост на водни пари (Sd):0,03m ( EN 12572:2002)
Якост на опън:250/210 N/50m (EN 12311-2:2010)
Устойчивост на скъсване:90/85 N (EN 12310-1:2003)
Устойчивост на въздушно проникване:0.1m³/(m²hr50Pa), (EN 12114:2004)
Устойчивост на температура:-40/+100 C
Устойчивост на преки UV лъчи:4 месеца
Дебелина на функционалния слой:220 µm
Максимален воден стълб:2m, (EN 20811:1996)
Устойчивост на вятър:да
Гаранция10 години