Как се произвеждат метални керемиди?

Металните керемиди са сравнително нов продукт на българския пазар, което обуславя факта, че много подробности свързани с тяхното производство, все още не са широко разпространени. В ежедневната си комуникация с крайни клиенти, търговски партньори, а дори и монтажници, често получаваме въпроси в този аспект.  В следващите редове ще ви разкажем повече!

Металните керемиди се произвеждат от гладка стомана, която до завода ни за профилиране, в Букурещ(Румъния), се доставя на рулони. В зависимост от дължината си, те са с тегло от по няколко тона. Висококачествената Шведска стомана е с предварително нанесено двустранно цинково покритие, което и осигурява висока устойчивост на корозия.  Върху цинковото покритие следват няколко слоя грунд и полиестерна боя, които образуват здрав, устойчив и еластичен цветен слой.

Често това покритие бива наричано “прахово”, но това не е коректно, защото праховото боядисване е технология за нанасане. Покритията от този тип не са еластични! Полиестерната боя се нанася течна, чрез валове, между които преминава листа, след което се подлага на охлаждане и съхнене.

Процесът на формоване на металните керемиди се извършва в заводски условия, на производствена линия с дължина повече от 8 метра. Гладкият лист преминава между поредица от валове, които оформят вълната. Колкото по-плавен е процесът, през колкото повече валове преминава листа, толкова по-добра геометрия се получава! Перфектните метални керемиди са със симетрични и красиви вълни, без изтумбвания и изкривявания.

В края на линията е разположена гилотина, която оформя стъпката между отделните керемиди или прерязва листа с необходимата дължина. При направата на стъпката се впръсква специален лубрикант, за да не се наранява полиестерното покритие при триенето с елементите на гилотината. Целият процес на производство е напълно автоматизиран.

Кратък филм (линк)

Изходната суровина е със стандартна ширина от 1230 mm. Lindab ви предлага избор от 8 модела керемиди, които са с различна геометрия. Съществува пряка зависимост между височината на вълната и покривната ширина на листа. Колкото е по-висока вълната, толкова е по-малка покривната ширина на съответния модел.

Освен по геометрията на вълната, Lindab ви предлага избор между три дебелини на стоманата – 0,40, 0,45 и 0,50 mm и 3 типа финишно покритие – стандартните гланц и мат, както и високоустойчив полиестер с 30 години гаранция против корозия. Високоустойчивият полиестер е с гланцов финиш и характерна структура с микрогранули.